هارد چیست؟ (آشنایی با هارد دیسک)
در این مقاله میخواهیم هر آن چیزی که در خصوص هارد دیسک نمیدانستهاید و باید بدانید را برای شما بیان کنیم.
اگر یک کامپیوتر یا لپ تاپ دارید حتما با این واژه سر و کار داشتهاید: هارد!
در سادهترین حالت همه میدانیم که هارد کامپیوتر ما، همان حافظه آن است. اما چه حافظهای؟ رم RAM هم حافظه است ولی آیا مانند هارد است؟ خیر!
این «هارد»ی که در لفظ عامیانه به این شکل میخوانیمش در اصل اشاره به هارد دیسک دارد. اگرچه نامهای دیگری هم برایش میشناسند مثل: دیسک درایو، هارد درایو، HDD ، هارد دیسک، دیسک فایل و… به هر حال شما هر یک از این نامها را که شنیدید بدانید همان هارد خودمان است. حالا بیایید ببنیم این هارد دیسک چیست و چگونه کارش را انجام میدهد؟
هارد دیسک چیست؟ + اجزای یک هارد
همانطور که گفتیم هارد نوعی حافظه است، در اصل بزرگترین حافظه جانبی کامپیوتر ما که اطلاعات عظیمی از آن را در خود نگهداری میکند و تا زمانی که این اطلاعات پاک نشدهاند همانجا خواهند ماند را هارد دیسک میگویند. این حافظه در کامیپوتر شبیه به یک کتابچه است که پوششی محکم دارد. درون این پوشش اجزای این حافظه جانبی قرار دارند که عبارتند از:
- Actuator یا کنترل کننده مرکزی: مغز هارد دیسک، جزئی که وظیفه دارد بازوی مکانیکی را کنترل کند و بر روی قسمتهای دیگر نیز نظارت داشته باشد.
- Disk Controller یا کنترل کننده دیسک: این قسمت داده را همراه با دستورات تفسیر کرده و به کنترل کننده مرکزی ارسال میکند. مثلا اینکه مکان داده مورد نظر کجا است یا خواندن/نوشتن از کجا شروع شود را کنترل کننده دیسک میفهمد.
- Head arm یا بازوی مکانیکی: این قسمت head را جابهجا میکند.
- Read/Write Head: همان قسمتی که Head arm جابهجایش میکند تا دادهها را بخواند یا بنویسد.
- Platter یا دیسک: همان صفحه سخت مدوری که اطلاعات رویش نوشته و بعد خوانده میشود که در یک هارد دیسک هم ممکن است چند تا از اینها موجود باشد نه صرفا یکی!
- Spindel یا موتور چرخان دیسک: این هم دیگر از اسمش پیداست چه کار میکند. موتور چرخان با چرخاندن دیسک به Head در پیدا کردن جای درست برای ثبت اطلاعات یا خواندنشان کمک میکند.
- فن یا فیتلر هوا: برای خارج کردن گرد و غبار از هارد دیسک.
شما احتمالا واژه هارد اکسترنال را هم شنیدهاید. یک حافظه خارجی عظیم که میتوان روی آن هم اطلاعات بسیاری ذخیره کرد. چیزی که باید بدانید این است که آن هارد هم همین هارد است. یعنی سازوکار هر دو یکسان است فقط هاردی که درون خود کامپیوتر یا لپ تاپ باشد را هارد اینترنال (داخلی) و هاردی که خارج از آن باشد را هارد اکسترنال (خارجی) میگویند.
نحوه کار کردن هارد دیسک
خب حالا که اجزای یک هارد دیسک را میدانید لابد میتوانید سازوکار ثبت اطلاعات یا خواندنشان را حدس بزنید:
دستورات به علاوه دادههای ارسالی یا دریافتی از هاردیسک به وسیله Disk Controller تفسیر میشوند و نتیجه این تفسیرها به Actuator ارسال میشود. Actuator هم Head Arm را بر حسب همین تفاسیر برای خواندن یا نوشتن اطلاعات به قسمتهای مختلف Platter هدایت میکند. قسمت Head هم کاری که باید انجام شود را انجام میدهد: اطلاعات را میخواند یا مینویسد.
که اگر بخواند اطلاعات خوانده شده را به Actuator میفرستد. اگر هم قرار باشد اطلاعات را بنویسد آنها را تک به تک از Actuator دریافت کرده و روی Platter کارش را انجام میدهد.
شما تا به حال هارد سیستمتان را دیدهاید؟ آیا از ظرفیت هارد دیسک سیستمتان راضی هستید یا برای شما کم است؟ آیا میدانستید که این هارد دیسک ها بعد از مدتی کارکرد دچار بدسکتور و خرابی هایی میشوند؟ بخش عمده ای از این خرابیها تا مدتها مخفی میمانند و هارد به کار خودش ادامه میدهد و فقط کمی کند میشود و یا گاهی با کپی کردن اطلاعات متوجه میشودی که فایل خراب است ولی آن را جدی نمیگیرد و از آن میگذرید. ولی این خرابی های کوچک هارد دیسک آغاز یک فاجعه خواهند بود. شاید به نظر شما یک هارد دیسک تا روزی که ۱۰۰٪ خراب نشده است قابل استفاده باشد. ولی باید به شما بگوییم که سخت در اشتباهید٬ چراکه روزی خواهد رسید که این هارد دیگر قابل استفاده نخواهد بود و آن روز است که اطلاعات مهم و ارزشمند شما از بین رفته است و در بهترین حالت هزینه سنگینی برای بازیابی اطلاعات بر روی دست شما خواهد گذاشت. توصیه ما در گروه خدمات ناوک داشتن هارد بک آپ برای کپی کردن اطلاعات مهم و علاوه بر آن چک کردن های دوره ای هارد دیسک لپ تاپ یا کامپیوترتان است. شما میتوانید با مراجعه به یک مرکز معتبر تعمیرات لپ تاپ و کامپیوتر از سلامت هارد خود مطمئن شوید و اگر متوجه شدید هارد شما در ابتدای خراب شدن است سریعا به تعویض آن اقدام نمایید.
نظرات و سوالات خود را از بخش نظرات سایت ناوک با ما در میان بگذارید.
با اجازه تون مطلب رو توی سایتم میزارم