تفاوت ویروس و کرم کامپیوتر
تفاوت اصلی بین ویروس و کرم کامپیوتر این است که ویروس ها باید با فعال شدن میزبان خود فعال می شوند. در حالی که کرمها برنامههای مخرب مستقلی هستند که میتوانند بهمحض نفوذ به سیستم، بهطور مستقل تکثیر و منتشر شوند. کرمها برای اجرا یا انتشار کد خود به فعالسازی یا هیچ مداخله انسانی نیاز ندارند.
ویروس کامپیوتر چیست؟
ویروسها اغلب در فایلهای به اشتراک گذاشته شده یا دانلود شده، (هم فایلهای اجرایی) برنامهای که اسکریپت را اجرا میکند و هم فایلهای غیرقابل اجرا مانند یک سند Word یا یک فایل تصویر، پیوست یا پنهان میشوند. هنگامی که فایل میزبان توسط یک سیستم هدف پذیرفته یا بارگذاری می شود، ویروس تا زمانی که فایل میزبان آلوده فعال نشود، غیر فعال می ماند. تنها پس از فعال شدن فایل میزبان، ویروس می تواند اجرا شود، کدهای مخرب را اجرا کرده و با تکثیر، فایل های دیگر سیستم شما را آلوده کند.
در زیر انواع مختلف ویروس VirusFile آورده شده است: این نوع ویروس معمولاً فایل های برنامه مانند .exe، .com، .bat را آلوده می کند. هنگامی که این ویروس در حافظه باقی می ماند، سعی می کند تمام برنامه هایی را که روی حافظه بارگذاری می شوند آلوده کند.
ماکرو ویروس: این نوع ویروس ها فایل های word، excel، PowerPoint، Access و سایر فایل های داده را آلوده می کنند. پس از آلوده شدن، تعمیر این فایل ها بسیار دشوار است.
فایلهای ضبط اصلی راهاندازی: ویروسهای MBR ویروسهای مقیم حافظه هستند و خود را در بخش اول یک دستگاه ذخیرهسازی کپی میکنند که برای جداول پارتیشن یا برنامههای بارگذاری سیستمعامل استفاده میشود. ویروس MBR به جای فایلهای معمولی، این ناحیه خاص از دستگاه ذخیرهسازی را آلوده میکند. ساده ترین راه برای حذف ویروس MBR پاک کردن ناحیه MBR است.
ویروس سکتور بوت: ویروس سکتور بوت بخش بوت HDD یا FDD را آلوده می کند. اینها همچنین در طبیعت ساکن حافظه هستند. به محض راه اندازی کامپیوتر از بخش بوت آلوده می شود. پاکسازی این نوع ویروس بسیار دشوار است.
ویروس چند بخشی: ترکیبی از ویروس های بوت و برنامه/فایل. آنها فایل های برنامه را آلوده می کنند و زمانی که برنامه آلوده اجرا می شود، این ویروس ها رکورد بوت را آلوده می کنند. هنگامی که دفعه بعد کامپیوتر را بوت می کنید، ویروس از رکورد بوت در حافظه بارگیری می شود و سپس شروع به آلوده کردن سایر فایل های برنامه روی دیسک می کند.
ویروس های چند شکلی : ویروسی که می تواند کد خود را به روش های مختلف رمزگذاری کند به طوری که در هر عفونت متفاوت ظاهر شود. شناسایی این ویروس ها دشوارتر است.
ویروس های مخفی: این نوع ویروس ها از روش های مختلفی برای جلوگیری از شناسایی استفاده می کنند. آنها یا هد دیسک را برای خواندن بخش دیگری به جای بخشی که در آن زندگی می کنند هدایت می کنند یا ممکن است خواندن اندازه فایل آلوده نشان داده شده در فهرست دایرکتوری را تغییر دهند. به عنوان مثال، ویروس Whale 9216 بایت به یک فایل آلوده اضافه می کند. سپس ویروس همان تعداد بایت (9216) را از اندازه داده شده در فهرست کم می کند.
بدافزار کرم چیست؟
در مقابل، کرم ها نیازی به فعال سازی فایل میزبان خود ندارند. هنگامی که یک کرم وارد سیستم شما می شود، معمولاً از طریق اتصال شبکه یا به عنوان یک فایل دانلود شده، می تواند اجرا شود، خودش را کپی کند و بدون یک رویداد محرک منتشر شود. یک کرم چندین نسخه از خود می سازد که سپس در سراسر شبکه یا از طریق اتصال به اینترنت پخش می شود. این کپیها هر رایانه و سروری که به اندازه کافی محافظت نشده باشد را آلوده میکند که از طریق شبکه یا اینترنت به دستگاه آلوده اولیه متصل میشود. از آنجایی که هر کپی بعدی از یک کرم، این فرآیند خود تکثیر، اجرا و انتشار را تکرار میکند، آسیب های مبتنی بر کرم به سرعت در شبکههای کامپیوتری و در کل اینترنت پخش میشوند.
نمونه هایی از کرم عبارتند از:
- W32.SillyFDC.BBY
- Packed.Generic.236
- W32.Troresba
به دلیل ماهیت تکراری آن، فضای زیادی در هارد دیسک می گیرد و استفاده از CPU را افزایش میدهد که به نوبه خود باعث می شود کامپیوتر بسیار کند شود و همچنین باعث مصرف بیشتر پهنای باند شبکه نیز می شود.
ویروس و کرم کامپیوتر چگونه پخش می شوند؟
ویروس و کرم کامپیوتر زیرمجموعه ای از برنامه های مخرب هستند که به بدافزارها معروف هستند. هر برنامه ای در این زیرمجموعه بدافزاری می تواند توابع تروجان اضافی نیز داشته باشد.
ویروس ها
ویروس ها را می توان بر اساس روشی که برای آلوده کردن کامپیوتر استفاده می کنند طبقه بندی کرد:
- ویروس های فایل
- ویروس های بخش بوت
- ماکرو ویروس ها
- ویروس های اسکریپت
کرم های کامپیوتری
کرم ها اغلب از خطاهای پیکربندی شبکه یا حفره های امنیتی در سیستم عامل (OS) یا برنامه ها سوء استفاده می کنند.
بسیاری از کرمها از روشهای متعددی برای پخش در شبکهها استفاده میکنند، از جمله موارد زیر:
ایمیل: در داخل فایلهایی که به صورت پیوست ایمیل ارسال میشوند، حمل میشود.
اینترنت: از طریق پیوند به وب سایت های آلوده؛ به طور کلی در HTML وب سایت پنهان می شود، بنابراین هنگام بارگیری صفحه، آلودگی ایجاد می شود.
دانلودها و سرورهای FTP: ممکن است ابتدا در فایلهای دانلود شده یا فایلهای FTP فردی شروع شود، اما اگر شناسایی نشود، میتواند به سرور و در نتیجه تمام انتقالهای FTP خروجی منتشر شود.
پیامهای فوری (IM): از طریق برنامههای پیامرسانی تلفن همراه و دسکتاپ، عموماً بهعنوان پیوندهای خارجی، از جمله برنامههای SMS بومی، واتساپ، پیامرسان فیسبوک یا هر نوع پیام ICQ یا IRC منتقل میشوند.
P2P/Filesharing: از طریق شبکههای اشتراکگذاری فایل P2P، و همچنین هر درایو یا فایل مشترک دیگری، مانند یک USB Stick یا سرور شبکه، پخش میشود.
شبکه ها: اغلب در بسته های شبکه پنهان می شوند. اگرچه آنها می توانند از طریق دسترسی مشترک به هر دستگاه، درایو یا فایلی در سراسر شبکه پخش و منتشر شوند.
بدافزار، ویروس یا کرم: کدام یک خطرناک تر است؟
در حالی که دشوار است بگوییم که کدام خطرناک ترین است، موارد زیر به طور کلی عنوان شده است.
بدافزار در مقابل کرم در مقابل ویروس
بدافزار به هر نوع نرم افزاری اطلاق می شود که موجب اختلال یا مخرب تلقی می شود، با صرف نظر از اینکه چگونه کار می کند، قصد انجام آن یا نحوه انتشار آن چگونه است. یک ویروس بسیار خاص به حساب می آید و به این معنا که با افزودن کد خود به برنامه های دیگر، خود را تکثیر می کند.
در مقایسه بدافزار در مقابل کرم، بدافزار خطرناکتر است زیرا هم کرمها و هم سایر تهدیدات مبتنی بر نرمافزار، مانند جاسوسافزار ، باجافزار ، و تروجانها را در بر میگیرد . همین را می توان در مورد مکالمه بدافزار در مقابل ویروس گفت. تلاش برای تشخیص اینکه کدام یک خطرناک تر است (بدافزار، ویروس یا کرم) مانند تلاش برای کشف اینکه کدام یک در حمل و نقل افراد بهتر است: وسایل نقلیه، ماشین ها یا کامیون ها.
ویروس و کرم کامپیوتر کدام یک مخرب تر است؟
از سوی دیگر، بحث «ویروس در برابر کرم» کمی دقیق تر است. ویروس و کرم کامپیوتر می توانند آسیب قابل توجهی به رایانه شما وارد کنند، اما راه های انتشار و فعال شدن آنها می تواند یکی از آنها را به خطری مهم تر از دیگری تبدیل کند. در بسیاری از موارد، این بستگی به نحوه ساختار شبکه شما دارد.
چرا کرم خطرناک است؟
اگر شبکه شما متشکل از کامپیوترهای زیادی است که به صورت حلقه به یکدیگر متصل هستند، ممکن است یک کرم تهدیدی بزرگتر از یک ویروس باشد. همین امر را می توان در مورد شبکه ای که در یک هاب راه اندازی شده با یک سرور در وسط که به تمام رایانه های موجود در شبکه سرویس می دهد، می توان گفت به خصوص اگر سرور از دفاع ضد بدافزار کافی برخوردار نباشد.
در این نوع ساختار ها، یک کرم، پس از معرفی به یک کامپیوتر، میتواند خود را تکثیر کرده و به رایانههای دیگر در شبکه گسترش دهد. این می تواند به یک کرم این قدرت را بدهد که کل شبکه را آلوده کند. اگر ویروسی به یک شبکه هاب و اسپیک محافظت نشده یا یک شبکه حلقه معرفی شود، کاربران همچنان باید ویروس را برای یکدیگر ارسال کنند و کافی لست فایل را برای هر رایانه در شبکه باز کنند تا آلوده شوند.
چرا یک ویروس به همان اندازه خطرناک است؟
در ظاهر، یک کرم، که به عنوان ویروس کرم نیز شناخته می شود، خطرناک تر از یک ویروس به نظر می رسد، اما از آنجایی که رایانه های درون شبکه سازمان اغلب بیشتر از یکدیگر با اینترنت در تعامل هستند، ویروس ها می توانند به همان اندازه خطرناک باشند. به عنوان مثال، یک وب سایت که چندین کاربر از آن بازدید می کنند، می تواند یک ویروس را در رایانه خود دانلود کند و وقتی فایل حاوی ویروس را باز می کند، همه آنها آلوده می شوند.
در بسیاری از موقعیت ها، عملکرد یک کرم نیز می تواند بر علیه خودش کار کند. از آنجایی که کرم به گونهای طراحی شده است که از یک رایانه به رایانه دیگر منقل شود، با هر حرکت جانبی خود را در معرض خطر قرار میدهد. برای مثال، اگر یک کرم مجبور باشد از یک فایروال عبور کند، زیرا سعی می کند از یک رایانه به رایانه دیگر برود، فایروال ممکن است آن را شناسایی کند. در آن مرحله، مدیران سیستم می توانند از تجزیه و تحلیل نسبتاً ابتدایی استفاده کنند تا بفهمند کرم از کجا آمده است.
در مورد ویروس ها اینطور نیست. چندین کاربر میتوانند ویروسهای مشابه یا متفاوتی را دانلود کنند، و فهمیدن اینکه از کجا آمدهاند، به خصوص اگر از همان ایمیلها یا وبسایتها نیامدهاند، میتواند چالش مهمی باشد.
بنابراین، تفاوت بین بدافزار و ویروس به اندازه تفاوت بین یک ویروس و کرم کامپیوتر نیست. همین را می توان در مورد تفاوت بین بدافزار و کرم گفت زیرا بدافزار کرم ها را در بر می گیرد.
چگونه از دستگاه ها در برابر بدافزارها، ویروس و کرم کامپیوتر محافظت کنیم؟
چندین راه برای محافظت از رایانه شما در برابر تهدیداتی مانند ویروس و کرم کامپیوتر با سایر بدافزارها وجود دارد:
- استفاده از یک برنامه ضد بدافزار موثر استفاده کنید .
- نحوه تشخیص برنامه های مخرب را بیاموزید. مراقب برنامه هایی باشید که ظاهر یا رفتار مشکوک دارند و همچنین رایانه شما کند کار می کند یا بیش از حد گرم می شود.
- از دانلود از وب سایت های مشکوک خودداری کنید.
- از فایروال استفاده کنید .
سوالات متداول
تفاوت بین بدافزار و ویروس چیست؟
همه ویروسها بدافزار هستند، اما بدافزارها میتوانند شامل تهدیدهایی مانند جاسوسافزار، باجافزار و کرمها نیز باشند.
تفاوت بین بدافزار و کرم چیست؟
همه کرمها بدافزار هستند، اما بدافزارها میتوانند تهدیدهایی مانند تروجانها، جاسوسافزارها، باجافزارها و ویروسها را نیز دربر بگیرند.
تفاوت بین ویروس و کرم کامپیوتر چیست؟
یک کرم می تواند خودش را تکثیر کند و به رایانه های دیگر سرایت کند، در حالی که ویروس نمی تواند. ویروس باید توسط کاربر یا از طریق نرم افزار از یک کامپیوتر به کامپیوتر دیگر ارسال شود.
ناوک سرویس مرکز تخصصی تعمیر لپ تاپ، تعمیر سرفیس، تعمیر مک بوک به صورت کاملا حرفه ای و تخصصی است. جهت مشاوره در مشکلات نرم افزاری و سخت افزاری و اطلاع از راه های ارتباطی با ما به صفحه تماس با ما مراجعه فرمایید.